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Questions for ionising radiation applications  
 
 

Note from HSE – November 2017 
 
This document represents a near-final draft of the questions that HSE will be asking those who 
apply via the graded approach online system. While the wording of the questions may be subject to 
further change, the overarching context of the question set is likely to remain the same. 
 
The questions have been numbered in this document so they can be easily referenced in any 
correspondence with HSE. Question numbers will not appear in the final online system. 
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1. Before any notifications are confirmed, or registrations and consents are issued, the online 
system will ask the employer a series of questions.  

Details about the employer (all applicants) 
 

2. Some questions will be asked of every applicant to ensure HSE has a basic level of 
information on all employers working with ionising radiation, and that any registration and/or 
consent certificates are issued to the correct legal organisation. These questions will only be 
asked once per employer, regardless of the number of notifications, registrations or consents 
that are being applied for. 

 
E1. Which of the following best describes your employer? 

• Partnership 

• School 

• Sole trader 

• Charity 

• Limited liability partnership 

• Statutory body 

• Industrial/Provident registered company 

• Government body 

• Corporation by Royal Charter 

• None of the above 
 
 

E2. What is your employer's registered name?  
 
 

E3. What's your employer's address? 
 

3. ‘Your employer’ means the organisation on whose behalf you’re completing this application. 
 

4. These details will be used on all documentation we issue. Future changes to these details 
may incur charges. 
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5. If we can’t match your employer to our database, we will need to take additional steps to 

identify you and process your application. You will be able to continue with your application 
while we do this. We will get in touch once you’ve completed your application. 

 
E4. How many employees (in Great Britain) are there in your organisation? 

• 0–9 

• 10–49 

• 50–249 

• 250+ 
 

6. This is the total number of people employed. You don’t need to count contractors, suppliers, 
independent or outside workers (they will need to apply separately). 

 
E5. How many are classified radiation employees? 

• 0 

• 1–5 

• 6–10 

• 11–25 

• 26+ 
 

7. Classified radiation employees are higher-risk radiation workers whose doses are monitored. 
Your radiation risk assessment should identify any employees likely to be defined as a 
classified radiation worker. 

 
E6. Do you transport radioactive material either as your main work or in connection 
with it? (This doesn’t apply to X-ray devices.) 

• Yes 

• No 
 

8. If you physically move radioactive material or packages containing it from A to B, by road, or 
through a public place, or by rail, inland waterway, sea or air then it is likely you ‘transport’ 
radioactive material according to IRR17.   

 
Definition of “transport” in IRR17  

“transport” means, in relation to a radioactive substance, carriage of that substance on a road within 

the meaning of, in relation to England and Wales, section 192 of the Road Traffic Act 1988 and, in 

relation to Scotland, section 151 of the Roads (Scotland) Act 1984 or through another public place 

(whether on a conveyance or not), or by rail, inland waterway, sea or air and, in the case of transport 

on a conveyance, a substance is deemed as being transported from the time that it is loaded onto the 

conveyance for the purpose of transporting it until it is unloaded from that conveyance, but a substance 

is not to be considered as being transported if— 

(a) it is transported by means of a pipeline or similar means; or 

(b) it forms an integral part of a conveyance and is used in connection with the operation of that 

conveyance; 
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Examples of transport of radioactive material 

 
i. You offer various testing and analytical services, and have a mobile gauge containing 

radioactive sources which you use occasionally. You package the gauge, and prepare the 
associated paperwork then you move it by road to a remote site for use before returning back 
to your normal premises. You are transporting radioactive material according to IRR17.  

ii. You prepare a package containing radioactive material and associated paperwork. You use 
a third party to physically move the material to its final destination at a location 20 miles 
away. You do not transport radioactive material according to IRR17.  

iii. You are a biomedical research facility and take delivery of supplies of radioactive material 
only. You are not involved in transport according to IRR17.   

iv. You are a courier company and you transport packages containing radioactive material from 
a radiopharmacy by road to various hospitals. You are transporting radioactive material 
according to IRR17. 

 
E7. Does your organisation carry out work with portable ionising radiation sources 
(this includes X-ray devices) at sites other than your own? 

• Yes 

• No 
 

E8. How many fixed sites is your employer responsible for where they carry out work 
with ionising radiation? 

• 1 

• 2–5 

• 6–10 

• 11–25 

• 26+ 
 

9. If more than one aspect of work with ionising radiation is being notified and/or registered 
and/or consent is being applied for, the answer to this question will be the total number of 
relevant fixed sites where there is work with ionising radiation. 

Details of radon measurements (radon notifications only) 

 
10. If you have selected working in a radon atmosphere above an annual concentration of 

300 Bq m-3 as an aspect of your work with ionising radiation, you will be asked a further 
question. 

 
N1. Please provide details of the most recent radon concentration measurement.  

• 300–499 Bq m-3 annual average 

• 500–699 Bq m-3 annual average 

• 700–999 Bq m-3 annual average 

• 1000+ Bq m-3 annual average 
 

11. If multiple measurements have been taken for one site, or taken across multiple sites, you 

should notify the highest to HSE. 

 

12. You don’t need to notify HSE if your measurement is below 300 Bq m-3 annual average. 
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Registration questions 
 

13. If the work with ionising radiation requires registration with HSE, then a series of questions 
will be asked during the application process that relate to the working practices being 
registered. 

 
14. Applicants need to confirm that they understand their regulatory requirements under IRR17 

before a registration will be granted. Applicants can further their understanding of these 
regulatory requirements by referring to the HSE publication L121 - Working with ionising 
radiation – Ionising Radiations Regulations 2017 – Approved Code of Practice and guidance - 
http://www.hse.gov.uk/pubns/books/l121.htm.   

 
R1. Have you completed a radiation risk assessment to identify the main radiological 

risks associated with your work and identified any reasonably foreseeable radiation 

accident (regulation 8 and associated Approved Code of Practice (ACOP) of IRR17)? 

 

R2. Have you taken steps to measure and/or estimate your employees’ exposure to 

ionising radiation and taken appropriate action based on those expected doses 

(regulation 8 and associated ACOP of IRR17)? 

 

R3. Have you completed the actions identified in your radiation risk assessment that 

will restrict your employees’ and other persons’ exposure to ionising radiation so far 

as is reasonably practicable (regulation 9 of IRR17)? 

 

R4. Have you drawn up contingency plans for all reasonably foreseeable radiation 

accidents identified in the radiation risk assessment and, where appropriate, are 

rehearsals carried out at suitable intervals (regulation 13 of IRR17)? 

 

R5. Have you appointed and consulted a suitable radiation protection adviser (RPA) 

(regulation 14 of IRR17)? 

 

R6. Do you provide appropriate training, information and instruction to any of your 

employees engaged in work with ionising radiation, and those likely to be affected by 

that work, and do you repeat this at appropriate intervals (regulation 15 of IRR17)? 

 

R7. Have you, where required, correctly designated and demarcated any controlled 

and/or supervised areas (regulations 17 and 19 of IRR17)? 

 

R8. Have you drawn up written local rules where required and appointed radiation 

protection supervisor(s) for all your work in controlled areas and, where appropriate, 

supervised areas (regulation 18 of IRR17)? 

 

 

  

http://www.hse.gov.uk/pubns/books/l121.htm
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Consent questions 
 

15. If the work with ionising radiation requires a consent from HSE, then a series of 

questions/statements will be asked during the application process that specifically relate to 

the working practice requiring consent.   

 

16. Those who undertake several working practices that require consent will need to answer 

these questions for each specific working practice. 

 

17. Applicants need to confirm that they understand their regulatory requirements under IRR17 

before a consent will be granted. Applicants can further their understanding of these 

regulatory requirements by referring to the HSE publication L121 - Working with ionising 

radiation – Ionising Radiations Regulations 2017 – Approved Code of Practice and guidance - 

http://www.hse.gov.uk/pubns/books/l121.htm.   

 
C1. Have you implemented an appropriate programme of monitoring or auditing of 
arrangements to check compliance with IRR17 for this practice (regulation 8 and 
associated Approved Code of Practice (ACOP) of IRR17)? 
 
C2. Has a manager with appropriate authority been identified and named as having 
overall responsibility for radiological protection for this practice (regulation 8 of 
IRR17)? 
 
C3. Has a radiation risk assessment been completed (under regulation 8 of IRR17) that 
has identified, where relevant: 

• ways in which reasonably foreseeable radiation accidents could occur and the 
likelihood and potential severity of them; 

• engineering control measures and design features in place, or planned; 

• planned systems of work;  

• estimated radiation dose rates to which anyone can be exposed and the action 
needed to keep doses as low as reasonably practicable?  

 
 
C4. Where appropriate, will the management of any radiation source no longer used 
ensure that exposures to employees will be restricted so far as is reasonably 
practicable (regulations 8 and 9 of IRR17)? 
 
C.5 Where appropriate, will the management of any radioactive waste ensure that 
exposures to employees will be restricted so far as is reasonably practicable 
(regulations 8 and 9 of IRR17)? 
 
C6. Do the engineering controls, design features and safety features of the facility 
and/or radiation sources restrict exposures to ionising radiation so far as is reasonably 
practicable (regulation 9 of IRR17)? 
 
C7. Are the engineering controls, design features and safety features of the facility 
and/or radiation sources properly maintained and, where appropriate, are thorough 
examinations and tests of these carried out at suitable intervals (regulation 11 of 
IRR17)? 
 
C8. Have contingency plans for all reasonably foreseeable radiation accidents 
identified in the radiation risk assessment been drawn up and, where appropriate, are 
rehearsals carried out at suitable intervals (regulation 13 of IRR17)? 
 
C9. Have you appointed and consulted a suitable radiation protection adviser (RPA) for 
this practice (regulation 14 of IRR17)? 
 

http://www.hse.gov.uk/pubns/books/l121.htm
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C10. For those employees engaged in the practice (under regulation 15 of IRR17): 

• Have they received appropriate training in radiological protection? 

• Have they been informed and instructed regarding the radiological risks to their 
health from the practice and the precautions that should be taken? 

• Will they receive updates/refresher training in radiological protection at 
appropriate intervals? 

 
C11. Have those employees not engaged in the practice but who are likely to be 
affected by it received appropriate training, information and instruction in radiological 
protection and do you repeat this at appropriate intervals (regulation 15 of IRR17)? 
 
C12. Where appropriate, are suitable and sufficient quality assurance programmes in 
place for equipment used for medical exposure (regulation 33 of IRR17)? 

Expected dose questions 
 

C13. What is the maximum anticipated total annual effective (whole body) dose (in 
mSv) to an employee engaged in the practice? 

• 0–1 mSv 

• 1.1–5.9 mSv 

• 6–9.9 mSv 

• 10–14.9 mSv 

• 15–20 mSv 
 

C14. What is the maximum anticipated total annual dose equivalent (in mSv) to an 
employee engaged in the practice for the lens of the eye? 

• 0–1 mSv 

• 1.1–5.9 mSv 

• 6–9.9 mSv 

• 10–14.9 mSv 

• 15–20 mSv 
 

C15. What is the maximum anticipated total annual dose equivalent (in mSv) to an 
employee engaged in the practice for the extremities (a person’s hands, forearms, feet 
and ankles)? 

• 0–49.9 mSv 

• 50–149.9 mSv 

• 150–249.9 mSv 

• 250–349.9 mSv 

• 350–500 mSv 
 

C16. What is the maximum anticipated total annual dose equivalent (in mSv) to an 
employee engaged in the practice for the skin? 

• 0–49.9 mSv 

• 50–149.9 mSv 

• 150–249.9 mSv 

• 250–349.9 mSv 

• 350–500 mSv 
 

C17. What is the maximum anticipated total annual effective (whole body) dose (in 
mSv) to an employee not directly engaged in the practice? 

• 0–0.3 mSv 

• 0.31–0.49 mSv 

• 0.5–1 mSv 
 

C18. What is the maximum anticipated total annual effective (whole body) dose (in 
mSv) to a member of the public? 
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• 0–0.3 mSv 

• 0.31–0.49 mSv 

• 0.5–1 mSv 
 

18. Employers may already be working with ionising radiation and monitoring the actual doses 
received. If it is appropriate to use the results of this monitoring to answer these questions, 
employers can do so. 

Radiation emergencies 
 

C19. In relation to potential radiation emergencies, have you considered if the 

Radiation (Emergency Preparedness and Public Information) Regulations 2001 

(REPPIR) apply? 

 

19. Within REPPIR, a ‘radiation emergency’ is an event that is likely to result in a member of the 

public receiving an effective dose of 5 mSv during the year immediately following the 

emergency. 

 

20. REPPIR applies to work with radioactive substances above certain thresholds. It does not 

apply to work with radiation generators such as accelerators, or to special form sources. 

 

21. To decide if REPPIR applies, operators or transporters will need to identify the quantities of 

radionuclides or fissile material present or transported and compare them with threshold 

quantities in REPPIR. If the threshold amounts are exceeded, there may be the potential for a 

radiation emergency, so regulations 4–6 of REPPIR will apply. 

 

22. Further information can be found on HSE’s website - 

http://www.hse.gov.uk/radiation/ionising/reppir.htm 

 

C19a. Under REPPIR, is a hazard identification and risk evaluation (HIRE) required due 

to your radionuclides or fissile material exceeding the threshold quantities (regulation 

4 of REPPIR)? 

 

23. In a lot of circumstances (eg those who only use radiation generators, such as an accelerator, 

or to those who use special form sources) it will be appropriate to answer NO to this question. 

If the answer to this question is NO, you do not need to answer further radiation emergencies 

questions. 

 

C19b. If required, have you completed a HIRE and sent the report to HSE (regulation 6 

of REPPIR)? 

 

C19c. Are emergency plans required as a result of the HIRE indicating that a radiation 

emergency is reasonably foreseeable (regulations 7–9 of REPPIR)? 

 

24. If a radiation emergency is not reasonably foreseeable, it will be appropriate to answer NO to 

this question. If the answer to this question is NO, you do not need to answer further radiation 

emergencies questions. 

 

C19d. If required, are appropriate emergency plans in place (regulations 7-9 of 

REPPIR)? 

 

http://www.hse.gov.uk/radiation/ionising/reppir.htm

